Nova publicació: "Mirando a la muerte. Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular"

Juan Francisco Gibaja i Millán Mozota, de la Institució Milà i Fontanals, conjuntament amb Maria Eulàlia Subirà, Araceli Martín i Jordi Roig són els editors i coordinadors d'una obra de nova publicació relacionada amb les pràctiques funeràries al Neolític: "Mirando a la muerte. Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular". Es tracta del primer de quatre volums d'una publicació que neix com a resultat de quatre anys d'investigació desenvolupats sota un projecte finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat: «Aproximación a las primeras comunidades neolíticas del NE peninsular a través de sus prácticas funerarias».  Aquest projecte s'ha coordinat des de la Institució Milà i Fontanals del CSIC i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia de la UAB.

Un equip, format per 95 investigadors procedents de diverses universitats, empreses privades d'arqueologia i centres d'investigació, com el mateix CSIC, aborden de manera conjunta les pràctiques funeràries dels grups d'agricultors i pastors del Neolític que van habitar el nord-est de la Península Ibèrica entre inicis del V i mitjans del IV mil·lenni a. de C. analitzant el registre de 40 jaciments i aportant abundant informació inèdita.

Aquest primer volum, en el qual participen 33 autors, arrenca amb els quatre jaciments estudiats per a la província de Girona (Puig d'en Roca, Sant Julià de Ramis, Can Gelats i Cova de l'Avellaner) i recull el gran nucli format per la Bòbila de Madurell-Can Gambús-Mas Duran a la província de Barcelona.

Juan Francisco Gibaja i Millán Mozota també són els responsables d'una de les contribucions d'aquest primer volum, conjuntament amb Patricia Martín, Maria Eulalia Subirà, Xavier Oms, Antoni Palomo i Florence Allièse: "La necrópolis de Sant Julià de Ramis (Girona)". En aquest treball, sustentat especialment en la monografia que sobre els jaciments del Puig d'en Roca i Sant Julià de Ramis van publicar el 1980 Francesc Riuró i Miquel Fusté a l'Associació Arqueològica de Girona, es mostren les dades arqueològiques més rellevants. També es descriuen els aspectes més específics relacionats amb el seu descobriment, qui va portar la gestió inicial dels jaciments, etc. Juntament amb una sèrie d'estudis, l'anàlisi dels resultats que es mostra s'acompanya de la descripció de les tombes i dels materials, així com de les fotografies realitzades pels mateixos autors a la seu de Girona del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

_______________

Referència bibliogràfica:

  • Mirando a la muerte. Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular / Juan Francisco Gibaja, Millán Mozota, Maria Eulàlia Subirà, Araceli Martín, y Jordi Roig (editors i coordinadors). 1a. ed. Castelló de la Plana : E-Ditarx Publicaciones Digitales, 2017. 378 p. (Col.: Akademos; 1). ISBN 978-84-946902-2-8.

 

Institución Milá y Fontanals
de Investigación en Humanidades - CSIC
www.imf.csic.es

 
  Aviso legal