A càrrec d’Oliver Hochadel, científic titular a la Institució Milà i Fontanals del CSIC de Barcelona i autor del llibre El mito de Atapuerca. Orígenes, ciencia, divulgación, editat pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
cicle "Divulgar al Carrer"
Lloc: llibreria Documenta, Carrer de Pau Claris, 144, 08009 Barcelona
Data: 1 de Juny, a les 19 hores
En aquesta sessió volem aproximar-nos al que fins ara és el projecte d’investigació prehistòric més famós d’Espanya: Atapuerca. Des de fa més de vint anys els seus descobriments de fòssils humans produeixen grans titulars. La relació dels arqueòlegs i paleoantropòlegs amb els mitjans de comunicació és gairebé simbiòtica. Els investigadors proclamen no només el fet d’haver trobat el primer europeu, sinó també la descoberta del primer cas de canibalisme, del primer assassinat, del primer enterrament i del primer acte simbòlic conegut de la història de la humanitat. En aquest sentit, Atapuerca pot considerar-se una màquina de produir relats sobre els nostres orígens i alhora un fenomen que defineix l’ésser humà. Som violents i territorials per naturalesa? O bé solidaris i compassius? En aquesta ocasió analitzarem com la divulgació científica concorre significativament a l’hora de legitimar les afirmacions de l’equip d’investigació d’Atapuerca. Com la ciència necessita el públic.
Més info: http://documenta-bcn.com/calendari-de-la-llibreria-documenta/
Charla de Oliver Hochadel (IMF-CSIC): “La montaña mágica: Atapuerca y los cuentos de nuestros orígenes”
ciclo "Divulgar al Carrer"
Lugar: llibreria Documenta, Carrer de Pau Claris, 144, 08009 Barcelona
Fecha: 1 de Junio, a las 19 horas
La charla esta basada en el libro El mito de Atapuerca. Orígenes, ciencia y divulgación, editado por el Servicio de Publicaciones de la UAB. En esta sesión queremos aproximarnos al que hasta ahora es el proyecto de investigación prehistórico mas famoso de España: Atapuerca. Desde hace mas de veinte años sus hallazgos de fósiles humanos producen grandes titulares. La relación de los arqueólogos y paleoantropólogos con los medios de comunicación es casi simbiótica. Los investigadores proclaman no solo haber encontrado al primer europeo, sino también el primer caso de canibalismo, el primer asesinato, el primer entierro y el primer acto simbólico conocido en la historia de la humanidad. En este sentido, Atapuerca puede considerarse una máquina de producir relatos sobre nuestros orígenes y, a la vez, un fenómeno que define el ser humano. ¿Somos violentos y territoriales por naturaleza? O bien, ¿solidarios y compasivos? En esta ocasión vamos a analizar cómo la divulgación científica concurre de forma significativa en la legitimación de las afirmaciones del equipo de investigación de Atapuerca; cómo la ciencia necesita al público.
Más info: http://documenta-bcn.com/calendari-de-la-llibreria-documenta/