16 i 17 de juny del 2016
Museu Marítim de Barcelona
(Av. de les Drassanes s/n)
Des dels orígens més remots, poetes, narradors, filòsofs i escriptors de totes les tendències han parlat del mar. Perquè han relatat viatges com els d’Ulisses, perquè han viscut a tocar de l’aigua i fer-hi referència ha estat tan inevitable com respirar, perquè han descrit costums i inclinacions dels mariners, perquè han reportat la història de personatges o pobles dedicats al comerç, a la navegació o la guerra marítima, o perquè s’han inspirat en la imatge del mar com a símil, metàfora o comparació de la peripècia humana.
Els participants en aquest seminari es proposen reflexionar, des d’òptiques diverses i a partir de testimonis majoritàriament, però no exclusivament, catalans, sobre la presència i el significat del mar i del fet marítim en el patrimoni textual de l’Edat Mitjana, tot explorant-ne algunes experiències i percepcions coetànies, però també els possibles referents reals.
Per aconseguir-ho, exploren algunes experiències i percepcions coetànies, però també els possibles referents reals i, en conseqüència, el valor que aquests testimonis poden tenir per a l’estudi i el coneixement de la navegació i de la vida marítima medievals.
Coordinació científica: Lola Badia (Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. ), Lluís Cifuentes i Comamala (Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. ), Roser Salicrú i Lluch (Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. ).
Organització i finançament:
- Projecte de recerca “Tripulacions, armaments, construcció naval i navegació a la Mediterrània medieval” (MINECO HAR2013-48433-C2-1-P).
- Grups de recerca consolidats per la Generalitat de Catalunya “Grups de Literatura i Cultura a la Baixa Edat Mitjana” (2014 SGR 119) i CAIMM (“La Corona catalanoaragonesa, l’Islam i el món mediterrani”, 2014 SGR 1559).
- Departament de Filologia Catalana i Lingüística General – Universitat de Barcelona.
- Departament de Ciències Històriques – Estudis Medievals, Institució Milà i Fontanals – CSIC (Barcelona).
- Museu Marítim de Barcelona.
Más información: Programa