“Les Valls d’Andorra durant el Neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus”

 

Recentment va tenir lloc la presentació a la seu del MAC del volum 2 de les Monografies del MAC: “Les Valls d’Andorra durant el Neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus”. Els seus editors són Gerard Remolins Zamora,  especialista en Arqueologia espacial i geoestadística, i l'investigador de la IMF, Dr. Juan F. Gibaja Bao, especialista en la funció dels instruments lítics.

Es tracta del primer treball dedicat íntegrament al neolític de les valls d’Andorra, en concret, i dels Pirineus, en general. El volum aporta la contextualització cronològica precisa de l’ocupació neolítica a les valls d’Andorra, identificant les xarxes de circulació i intercanvi de béns de prestigi i matèries primeres a llarga distància i aportant la detecció d’una paleodieta variada per part de les poblacions neolítiques de les valls, la recreació arquitectònica per primera vegada de l’hàbitat a partir de les restes de fang cuit que es van conservar i la documentació de rituals funeraris complexos amb l’ús de mortalles i aixovars diversos.

Entre els autors que contribueixen amb les seves aportacions dins del volum es troben diversos investigadors de la Institució Milà i Fontanals i d'altres que hi han col·laborat en un moment o altre. Entre aquests, el mateix Juan F. Gibaja Bao, Ignacio Clemente Conte, Xavier Terradas, Niccolò Mazzucco, Millán Mozota o Alba Masclans. A continuació fem menció de les seves aportacions al llibre, amb l'enllaç corresponent a Digital.CSIC, que a més d'un petit resum, conté també l'enllaç al text complet de la publicació.

____________

Referència bibliogràfica:

Remolins Zamora, G., Gibaja Bao, J. (eds.). Les Valls d’Andorra durant el Neolític: Un encreuament de camins al centre dels Pirineus (Monografies del MAC; 2). Barcelona: Museu d'Arqueologia de Catalunya, 2018. 349 p. ISBN 978-84-393-9811-0.

Podeu accedir al text complet del volum a través de l'enllaç de l'editor, ja que aquesta està subjecta a una llicència de Reconeixement - No Comercial 4.0 Internacional de Creative Commons, permetent-se la còpia, la distribució i la comunicació pública sense ús comercial, sempre que se’n citi la font.