"Los negocios de la esclavitud"

 

Presentem una nova publicació "Los negocios de la esclavitud: Tratantes y mercados de esclavos en el Atlántico Ibérico, siglos XV-XVIII". En aquest volum, coordinat per Rafael M. Pérez García, Manuel F. Fernández Chaves i José Luis Belmonte Postigo, s'aborda el tema de l'esclavitud, des de la seva perspectiva de negoci lucratiu, en una etapa que va del final de l'Edat Mitjana i l'expansió ibèrica dels segles XV i XVI fins al segle XIX amb els processos abolicionistes. S'analitzen les connexions entre el comerç d'esclaus, els negocis derivats del mateix i l'aparició i desenvolupament de poblacions humanes esclavitzades a banda i banda de l'Atlàntic.

Els Drs. Iván Armenteros i Roser Salicrú, de la IMF, són els autors dels capítols que encapçalen, respectivament, la primera i la segona part del llibre.

A "La esclavitud en el occidente medieval y algunas reflexiones teóricas para el debate", Ivan Armenteros reflexiona sobre el tema de l'esclavitud, valorant la utilitat de formular una definició del concepte, analitzant la seva relació amb el treball assalariat, distingint el que es podria anomenar una societat esclavista d'una societat amb esclaus i, finalment, centrant-se en el fenomen de la història de l'esclavitud a l'Europa occidental medieval.

A "¿Captores o mediadores? Dinámicas de aprovisionamiento y de introducción de los esclavos musulmanes en el Mediterráneo occidental bajomedieval", Roser Salicrú s'ocupa d'analitzar la captura i arribada d'esclaus musulmans a terres cristianes de l'Occident mediterrani, centrant-se en exemples de l'àmbit catalanoaragonès, en com captors i mediadors o intermediaris abocaven a València esclaus musulmans acabats de capturar, o aprofundint en el cabal d'informació que ens brinden les presentacions i confessions de captius, per tal d'omplir part del buit que hi havia entre un atac i la captura de musulmans a la Mediterrània occidental.