"Cuerpos mostrados: regímenes de exhibición de lo humano"

 

Els Drs. José Pardo-Tomás, investigador de la Institució Milà i Fontanals, Alfons Zarzoso, director del Museu d'Historia de la Medicina de Catalunya, i Mauricio Sánchez Menchero, investigador de la UNAM, són els coordinadors de "Cuerpos mostrados: regímenes de exhibición de lo humano: Barcelona y Madrid, siglos XVII-XX", un llibre en el qual també participen com a autors d'alguns dels capítols, al costat de Julianna Morcelli Oliveros, Ana Trias Verbeeck, Xavier Ulled i Bertran, Maribel Morente, Begoña Torres Gallardo, Chloe Sharpe i Maria Haydeé García Bravo. Es tracta d'un llibre força interessant que analitza els debats que es produeixen en el nostre temps al voltant de la mostra de restes humanes en museus, i també l'èxit de públic en aquest tipus d'exhibicions, a mig camí entre la divulgació científica i el negoci de l'espectacle. Els diversos estudis històrics que reuneix aquest volum permeten aconseguir una pluralitat d'aproximacions a les condicions socials i culturals canviants que ha conegut la circulació i exhibició de les restes humanes procedents de cossos "reals", i de les seves representacions, així com dels arguments que les justifiquen o qüestionen.

Pardo-Tomás i Zarzoso són autors del capítol introductori i de l'epíleg, "Cultura material y regímenes de exhibición. Una propuesta para continuar".

_______________

Referència bibliogràfica:

Pardo-Tomás ; Zarzoso, Alfons ; Sánchez Menchero, Mauricio (coords.). Cuerpos mostrados: regímenes de exhibición de lo humano: Barcelona y Madrid, siglos XVII-XX. Barcelona: Anthropos editorial ; México: Siglo Ventiuno Editores; UNAM, 2019. 251 p. ISBN: 978-84-17556-22-8