"Tripulacions i vaixells a la Mediterrània medieval: fonts i perspectives comparades des de la Corona d'Aragó"

 

"Tripulacions i vaixells a la Mediterrània medieval: fonts i perspectives comparades des de la Corona d'Aragó" és un volum editat per la investigadora de la Institució Milà i Fontanals, la Dra. Roser Salicrú i Lluch. El llibre té el seu origen en una trobada que va tenir lloc el 2014 al Museu Marítim de Barcelona, quan un conjunt d'investigadors de la Corona d'Aragó i de la Mediterrania occidental tardomedieval iniciaren un projecte de recerca centrat en l'estudi de totes aquestes qüestions. Des d'aleshores, el projecte s'hi ha aproximat de manera interdisciplinària, combinant l'ús de fonts arxivístiques, iconogràfiques, arqueològiques, i literàries i cronístico-narratives. Un dels primers resultats d'aquest treball col·lectiu fou la monografía collectiva editada per Lola Badia, Lluís Cifuentes i Roser Salicrú en aquesta mateixa col-lecció, titulada La vida marítima a la Mediterrània medieval. Fonts històriques i literàries, fruit d'un altre seminari internacional organitzat al Museu Marítim de Barcelona el 2016.

Entre les contribucions que s'inclouen podem trobar una de la mateixa Roser Salicrú, "Els llibres d'acordament i l'estudi social de les tripulacions: una primera aproximació comparativa" i una altra de Mario Orsi, que també ha estat vinculat a la Institució Milà i Fontanals, "Lletres, comptes i ordinacions per a la gestió d'un recurs estratègic: les xurmes de les galeres a mitjan segle XIV".

A "Els llibres d'acordament i l'estudi social de les tripulacions: una primera aproximació comparativa", Salicrú aborda el tema dels "llibres d'acordament", registres de reclutament de tripulacions, que només es conserven als arxius de l'antiga Corona d'Aragó, com una font documental que permet visualitzar les xarxes de solidaritat activades entre els tripulants de les embarcacions, i entre els tripulants i els seus contactes a terra.

A "Lletres, comptes i ordinacions pera la gestió d'un recurs estratègic: les xurmes de les galeres a mitjan segle XIV", Orsi analitza com aquestes fonts foren també usades per al control dels efectius humans, com a recursos militars valiosos per a la Corona d'Aragó, en algun dels seus conflictes amb Gènova.

______________

Referència bibliogràfica:

Salicrú i Lluch, Roser (ed.). Tripulacions i vaixells a la Mediterrània medieval : fonts i perspectives comparades des de la Corona d'Aragó. 1a ed. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2019. Col. Textos I Estudis de Cultura Catalana ; 231. ISBN 978-84-9191-073-2.