"Reflexiones sobre el darwinismo desde las Islas Canarias"

 

Basat en el "VIII Coloquio sobre Darwinismo en Europa y América", celebrat a Les Palmas de Gran Canaria el maig del 2018, amb el suport de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) i l'Instituto de Historia del CSIC (IHCSIC), ara Ediciones Doce Calles publica "Reflexiones sobre darwinismo desde las Islas Canarias", un volum que recull part de les investigacions que allà foren exposades, a través d'una trentena de treballs, que situen les Illes Canàries com a epicentre de les reflexions al voltant del darwinisme, analitzant la seva dispersió a través del món ibèric, considerant tant la mera recepció i coneixement de les idees de Darwin com la utilització de la teoria en l'explicació de fenòmens biològics. D'aquesta manera, es posa a disposició de la comunitat científica una sèrie de renovades aproximacions a la historiografia de la revolucionària teoria des d'ambdós costats de l'Atlàntic.

Al volum podem trobar dues contribucions d'investigadors de la Institució Milà i Fontanals: els Drs. Lluís Calvo i Calvo i Álvaro Girón Sierra són els seus responsables.

A "Descifrando la «mentalidad primitiva». En torno al papel del darwinismo en la constitución de la antropología como ciencia", Lluís Calvo analitza la importància que va tenir l'estudi de l'anomenada «mentalitat primitiva» en el desenvolupament i consolidació de l'antropologia com a ciència, quan fins aleshores la historiografia de l'Antropologia havia posat el seu interès, principalment, en la importància dels aspectes biològics. La importància de la «inducció» davant els mètodes especulatius i deductius, l'alè darwinista per indagar els estadis evolutius i la preocupació per desentranyar el pensament primigeni van propiciar que des de l'últim quart de segle XIX apareguessin importants iniciatives que van tenir com a finalitat descriure i analitzar la «mentalitat primitiva», i finalment, intentar articular l'Antropologia com a ciència. L'autor en destaca dues que la sintetitzen, des d'enfocaments diferents: l'Expedició Antropològica de Cambridge a l'Estret de Torres (CAETS) (1898) i l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (AEFC) (1915).

Per altra banda, a "Darwinismo, política del significado y redes transnacionales anarquistas: lecturas de la lucha por la existencia entre Londres, París, Barcelona y Buenos Aires (ca.1879-ca.1910)", Álvaro Girón tracta d'analitzar i explicar de quina manera van succeir els esdeveniments relacionats amb els sabers que els anarquistes es van comunicar entre Londres, París, Barcelona i Buenos Aires i que tenien a veure amb el darwinisme, o més precisament, amb els intents d'exorcitar les conseqüències més desagradables de la metàfora de la lluita per l'existència. En darrer lloc, posa sobre la taula la inconsistència de fer una història exclusivament nacional de l'anarquisme, destacant les seves connexions internacionals.

_____________

Referència bibliogràfica:

Sarmiento, Marcos; Ruiz, Rosaura; Naranjo, Mari Carmen; Betancor, Mª José y Uribe, José Alfredo (eds.). Reflexiones sobre darwinismo desde las Islas Canarias. Ediciones Doce Calles, 2019. ISBN 978-84-9744-267-1.