"Terra Incognita: Libro blanco sobre transdisciplinariedad y nuevas formas de investigación en el Sistema Español de Ciencia y Tecnología"

 

Acaba de publicar-se "Terra Incognita: Libro blanco sobre transdisciplinariedad y nuevas formas de investigación en el Sistema Español de Ciencia y Tecnología". Aquesta interessant publicació, que es troba ja en format electònic, té entre els seus coeditors, a més de la investigadora de la IMF Débora Zurro, a Jorge Caro, Silvia Díaz-de la Fuente, Virginia Ahedo, Marco Madella, José Manuel Galán, Luis R. Izquierdo, José Ignacio Santos i Ricardo del Olmo. El treball pretén identificar tendències i reflexionar sobre les diferents concepcions i pràctiques de la investigació no disciplinar en el Sistema Espanyol de Ciència i Tecnologia. Això, implica un cert canvi de paradigma, molt alineat amb la investigació dirigida a reptes socials. No tracta només d'aspectes conceptuals i generals, sinó també de les confrontacions existents entre les polítiques científiques, que promouen la investigació dirigida a la resolució de problemes, enfront de les condicions reals de la investigació. La seva perspectiva es troba, fonamentalment, en les Humanitats i les Ciències Socials. L'obra és resultat de la Xarxa d'Excel·lència SimPastNet, un projecte d'Humanitats, fonamentalment arqueològic, dirigit a promoure el modelatge i la simulació en la investigació històrica i, per tant, amb un marcat caràcter innovador i transdisciplinari.

A més de coeditora d'aquesta publicació, la Dra. Débora Zurro és l'autora d'un dels capítols, en el qual també participen altres investigadors que han estat vinculats a la IMF. Així, a "Conflicto y cooperación social en sociedades cazadoras-recolectoras tardías en Tierra de Fuego (Argentina)" Débora Zurro, José Manuel Galán, Myrian Álvarez, Jorge Caro, María Pereda, Virginia Ahedo, Ivan Briz i Godino, José Ignacio Santos i Luis R. Izquierdo, analitzen un cas tractat al projecte "SimulPast", sorgit arran de la participació d'un equip hispano-argentí que feia anys que desenvolupava investigacions etnoarqueológiques sobre societats caçadores-recol·lectores a Terra del Foc (Canal Beagle, Argentina).

Un altre capítol a destacar és "La interdisciplinariedad en la Arqueología española", que té com a autores a Margarita Díaz-Andreu i a la investigadora de la IMF Marta Portillo. En aquest treball s'analitza la història de la interdisciplinarietat de l'arqueologia a Espanya, realitzant un ràpid recorregut des del segle XIX fins als nostres dies.

Aquesta publicació, com ja s'ha comentat, es troba en format electrònic, i es pot consultar de forma lliure, distribuida sota una Llicència Creative Commons Atribució 4.0 Internacional. La podeu descarregar aquí: Terra Incognita: Libro blanco sobre transdisciplinariedad y nuevas formas de investigación en el Sistema Español de Ciencia y Tecnología.