"Sociedad entre pandemias"

 

En un moment com en el que ara ens trobem, immersos en els efectes d'una pandèmia com els de la COVID-19, apressats per l'angoixa dels efectes sanitaris que patim, quan no pels efectes econòmics, esdevé important poder posar també el punt de mira en una visió més ampla i de conjunt per entendre el que està passant dins d'un context històric i social i poder comprendre millor els efectes que comporta des d'una perspectiva més global.

"Sociedad entre pandemias" és un llibre publicat per la 'Fundació Gaspar Casal' que s'endinsa en l'anàlisi d'aquesta pandèmia, per tal d'analitzar els seus efectes sobre la societat i els individus. I ho fa contextualitzant-la des d'una visió global, i aproximant-se al fenomen des de diverses perspectives, històricament i filosòficament, des de l'ètica, la política i l'administració pública, des de la geopolítica, la sociologia i la psicologia, des de l'economia i el medi ambient, des de la cultura i els mitjans de comunicació, des de l'educació, i finalment també des de la salut i la política sanitària.

Entre aquestes visions des de diferents angles, es troba la contribució d'un dels investigadors de la Institució Milà i Fontanals, el professor d'investigació Jon Arrizabalaga Valbuena. Al capítol "Cómo entendemos históricamente las epidemias", el Dr. Arrizabalaga fa un repàs dels diferents desenvolupaments i canvis que la conceptualització de les epidèmies ha experimentat en el si de la tradició mèdica occidental des dels seus inicis en l'Antiguitat clàssica grega fins als nostres dies. En aquest treball, es proporciona un breu esbós històric de la construcció mèdica occidental del concepte d'epidèmia i de l'epidemiologia com a disciplina, com a eina per estimular la reflexió sobre el present i el futur del pensament i de les pràctiques en l'àmbit de la salut pública.