"Ser y vivir esclavo: Identidad, aculturación y 'agency' (mundos mediterráneos y atlánticos, siglos XIII-XVIII)"

 

Fabienne P. Guillén i Roser Salicrú i Lluch, investigadora de la IMF, són les coordinadores i editores del volum "Ser y vivir esclavo: Identidad, aculturación y 'agency' (mundos mediterráneos y atlánticos, siglos XIII-XVIII)", editat per la Casa de Velázquez. Els treballs que recull aquest llibre són noves aportacions que contribueixen a la història social de l'esclavitud centrant-se en l'esclau i en les seves xarxes de relacions socials, incidint en les eines metodològiques i interpretatives de les fonts, i potenciant -des de la interdisciplinarietat- el debat, la reflexió i l'aprofitament de la renovació epistemològica que experimenten l'antropologia i la sociologia històriques.

Entre els treballs que s'inclouen al volum es troben tres contribucions d'autors de la IMF. La Dra. Roser Salicrú i Lluch, a més d'ésser l'editora del volum, és també l'autora d'un dels capítols, Passats simples, passats complexos i ambivalències identitàries. Les trajectòries d’esclaus musulmans a la Corona d’Aragó del segle XV com a estudi de cas, on s'ocupa de l'anàlisi de les identitats particulars dels esclaus i captius en terres cristianes. El Dr. Iván Armenteros Martínez, al capítol «Tots portaven armes sota los mantos e ropas que portaven». Esclavitud, amors i venjança a la Barcelona tardomedieval, a partir de les fonts del document d'un procés judicial obert per sotmetre a justícia els responsables d'un crim, s'apropa a diferents aspectes de l’esclavitud a la Barcelona tardomedieval, que descobreixen el grau de mobilitat del qual gaudiren els esclaus, o els lligams de solidaritat i les relacions interpersonals establertes entre esclaus i entre lliures i esclaus. Finalment, el Dr. Josep Martí i Pérez al darrer capítol, Ésser esclau: algunes consideracions a tall de conclusió, reflexiona sobre el fet de ser esclau i tot allò que comporta des d'una perspectiva més antropològica.

Referència bibliogràfica:

Guillén, Fabienne P.; Salicrú i Lluch, Roser (eds.). Ser y vivir esclavo. Identidad, aculturación y agency (mundos mediterráneos y atlánticos, siglos XIII-XVIII), Madrid : Casa de Velázquez, 2021. ISBN 978-84-9096-311-1.