“Los 'sab´atu riyäl' y otros durmientes: Una teoría etnográfica local sobre la santidad, las almas, el sueño y el yihad”

 

"Hagiografías, sufismo, santos y santidad en el norte de África y península ibérica" és una obra col·lectiva, que ve a enriquir el panorama dels estudis sobre la religiositat en el nord d'Àfrica i la península ibèrica. Els diferents capítols tracten temes relacionats amb la mística, el sufisme i la literatura hagiogràfica en l'Occident islàmic, en els diversos períodes d'història, medieval, modern i contemporani.

Un dels capítols de l'obra és una aportació de la Dra. Araceli González-Vázquez, investigadora de la IMF. En la seva contribució titulada "Los 'sab´atu riyäl' y otros durmientes: Una teoría etnográfica local sobre la santidad, las almas, el sueño y el yihad", ens presenta unes reflexions sobre els llocs de santedat en la geografia marroquí que porten el nom de sab´atu riyal, "set homes". Analitza, entre altres i des d'una perspectiva antropològica, diversos discursos contemporanis associats a aquests llocs, que posen de manifest interessants concepcions locals sobre el "somni prolongat" o "letargia", sobre la ventura de les ànimes dels morts i dels que "dormen", sobre la mort violenta i la gihad, i sobre l'estatus ontològic dels combatents o màrtirs (muyahidun, suhada), de certs sants (awliya) i dels homes morts de mort violenta.