"Arqueología e interdisciplinariedad: la microhistoria de una revolución en la arqueología española (1970-2020)"

 

Les Dres. Margarita Díaz-Andreu i Marta Portillo Ramírez són les coordinadores d'una obra que ens descobreix com el paper de la interdisciplinarietat en el desenvolupament de l'arqueologia ha passat pràcticament desapercebut en la historiografia recent. "Arqueología e interdisciplinariedad: la microhistoria de una revolución en la arqueología española (1970-2020)" recull una sèrie de relats autobiogràfics que proporcionen una visió en primera persona dels recorreguts personals de diverses generacions d'investigadors que s'han especialitzat en subdisciplines tan diferents com l'antracologia, l'arqueopalinología, la malacologia, l'avifauna, l'arqueobiología humana, la geoarqueologia, la Traceologia i l'arqueometalurgia, entre d'altres.

Entre les diverses aportacions i relats autobiogràfics que es recullen en aquesta obra podem trobar uns quants d'investigadors i investigadores de la Institució Milà i Fontanals, que de ben segur resultaran d'especial interès.

Així, a més del capítol introductori, de las mateixes coordinadores, les Dres. Margarita Díaz-Andreu i Marta Portillo Ramírez, 'Introducción: microhistorias e interdisciplinariedad en arqueología', podem trobar les contribucions de la Dra. Débora Zurro, 'no habrá paz para l@s inquiet@s; investigación en gestión de recursos (vegetales) en arqueología de sociedades cazadoras-recolectoras'; la Dra. Silvia Valenzuela Lamas, 'Prehistoria reciente, arqueozoología e isótopos de movilidad. Un periplo por Europa.... con vuelta a casa', el Dr. Ignacio Clemente Conte, 'Tecnología prehistórica: el uso de los instrumentos de producción a través de la traceología', i el Dr. Juan Francisco Gibaja, 'Cómo ser traceólogo y no morir en el intento', a més de contribucions d'investigadors del CSIC d'altres centres. Al capítol final les editores presenten un treball de síntesis basat en literatura historiogràfica i els mateixos relats dels coautors, 'Construyendo una arqueología interdisciplinar en España: una macrohistoria centenaria'.

El volum va estar a la Feria del Libro de Madrid el proppassat setembre, i es va presentar també el 5 octubre a la Sala Magna de la Facultat de Geografia i Història a la UB en una taula rodona amb les editores i alguns dels co-autors. El proper dimecres 27 d'octubre ales a les 18 hores tindrà lloc una presentació al saló d'actes del Museo Arqueológico Nacional.