Publicació de "La reproducción en la Prehistoria. Imágenes etno y arqueológicas sobre el proceso reproductivo"

La doctora Assumpció Vila Mitjà ha coordinat la publicació de "La reproducción en la Prehistoria. Imágenes etno y arqueológicas sobre el proceso reproductivo" (*), en la qual també han participat Jordi Estévez Escalera, Francesca Lugli y Jordi Grau Rebollo.

Assumpció Vila és doctora en Arqueologia i professora d'investigació del CSIC, i ha estat fundadora i directora del laboratori d'arqueologia a la IMF-CSIC, a Barcelona, ​​així com a directora del Departament d'Arqueologia i Antropologia a la mateixa institució. També ha estat la creadora de la sèrie Treballs d'Etnoarqueologia, d'Editorial CSIC. La seva recerca s'ha focalitzat en teoria i mètodes en arqueologia prehistòrica i etnoarqueologia de la Prehistòria amb una perspectiva feminista-materialista.

En aquest llibre s'analitza com el procés reproductiu té una importància vital en cadascuna de les seves fases: maduració, relacions sexuals, matrimoni, gestació, part, lactància, criança i educació. Des de la Prehistòria ha estat essencial per al desenvolupament de les societats i ha constituït l'eix vertebrador mitjançant el qual es pot entendre qualsevol altre tipus de relacions, especialment les de producció. Paradoxalment, la història de la reproducció (producció de persones) i com aquesta va determinar l'organització de la producció (de béns, normes, ideologia ...) no han estat temes abordats des de l'arqueologia prehistòrica. Tampoc el paper de la dona, el caràcter protagonista és innegable, ha tingut el reconeixement i l'anàlisi que requeriria. Aquest llibre busca contribuir a valorar aquest procés social bàsic, que a més és susceptible de regulació i control. Els seus autors sostenen que aquest procés no es limita a allò biològic i, recolzant-se en un il·lustratiu recorregut fotogràfic, transmeten que ha estat regulat per normes socials que permetien garantir la continuïtat de les societats des de la Prehistòria. Aquestes normes que ordenaven la vida quotidiana es van plasmar en treballs i materialitats que avui podem conèixer gràcies a l'arqueologia.

___________________________

Referència bibliogràfica:

(*) Vila Mitjà, Assumpció (coord.); Estévez Escalera, Jordi; Lugli, Francesca; Jordi Grau Rebollo (col.). La reproducción en la Prehistoria. Imágenes etno y arqueológicas sobre el proceso reproductivo.  Madrid : Consejo Superior de Investigaciones Científicas; Los libros de la Catarata. 2017, 142 p. ISBN: 978-84-00-10213-5.