Diversos investigadors de la IMF participen en una publicació en homenatge a l'arqueòloga Lydia Zapata Peña (1965-2015)

Fa només uns mesos es va publicar el llibre "Miscelánea en homenaje a Lydia Zapata Peña (1965-2015)", una obra miscel·lània en homenatge a la investigadora i etnobotànica Lydia Zapata Peña, en la qual participen diversos investigadors de la Institució Milà i Fontanals. Juan José Ibáñez-Estévez, Juan Francisco Gibaja o Silvia Valenzuela-Lamas i també de Niccolò Mazzucco vinculat anteriorment a la IMF, són alguns dels que hi presenten contribucions.

A "Los primeros útiles agrícolas: una visión desde ambos extremos del Mediterráneo" (pp. 341-365) [1], a càrrec de J.J. Ibáñez, J.F. Gibaja, i N. Mazzucco, s'aborda l'estudi d'una sèrie d'instruments agrícoles, destinats a les tasques de preparació de la terra, la sega, la mòlta, etc., que van facilitar el desenvolupament de les noves pràctiques agrícoles sorgides al Pròxim Orient i expandides posteriorment a Europa, Àsia central i Nord d'Àfrica; i també l'estudi de les comunitats que els van confeccionar i van usar des d'una perspectiva diacrònica, abordant les evidències arqueològiques documentades en els dos extrems de la Mediterrània.

A "La explotación de plantas en el Jabal Al-Arab (sur de Siria): una aproximación etnobotánica" (pp. 63-82) [2], a càrrec de A. Arranz, J.J. Ibáñez i L. Zapata, es presenten els resultats preliminars d'un projecte etnobotànic dut a terme al Jabal al-Arab (sud de Síria), regió caracteritzada per la seva natura muntanyosa i volcànica, i coneguda per les seves comunitats druses. L'objectiu principal és documentar les antigues pràctiques relacionades amb l'explotació de plantes d'aquestes comunitats. S'analitzen les activitats agràries, els sistemes d'emmagatzematge de plantes, l'explotació i consum de plantes silvestres, els tipus de combustibles vegetals utilitzats, la fabricació de la ceràmica i les tècniques de construcció d'habitatges domèstiques.

Finalment, a "Etnoarqueología de la basura: almacenaje en silos y su reaprovechamiento en la población Ouarten de El Souidac (El Kef, Túnez)" (pp. 37-61) [3], a càrrec de N. Alonso, F. Cantero, D. López Reyes, E. Montes, G. Prats, S. Valenzuela-Lamas i R. Jornet, com a complement d'un treball etnogràfic d'entrevistes a diverses famílies d'Ouarten a Tunísia, es presenten els resultats de l'excavació de les sitges del subsòl, un dels sistemes d'emmagatzematge més comuns entre aquestes famílies, utilitzats sovint, fins fa pocs decennis, com a abocadors. Aquest treball va permetre la recuperació de nombrosos restes orgàniques, principalment ossos d'animals, carbons, llavors i fruits, que corresponen a residus de diverses activitats domèstiques de preparació d'aliments.

____________

Descripció bibliogràfica:

  • Miscelánea en homenaje a Lydia Zapata Peña (1965-2015) / editores, Javier Fernández Eraso ... [et al.]. Bilbao : Universidad del País Vasco. 2017, 567 p : il ; 24 cm. ISBN 978-84-9082-579-2.

Entrades a Digital.CSIC: