Roser Salicrú i Lluch: "Ecos contrastados de la guerra de Granada: difusión y seguimiento desigual en los contextos ibérico y mediterráneo"

CAT - ESP

La investigadora de la Institució Milà i Fontanals Roser Salicrú i Lluch és la responsable d'una de les contribucions del llibre "La guerra de Granada en su contexto internacional", coordinat per Daniel Baloup i Raúl González Arévalo. El volum reuneix textos d'especialistes europeus que aborden tant les croades contra el Regne de Granada al segle XIV com la guerra final de conquesta al segle XV. La historiografia tradicional, espanyola i europea, havia considerat la Guerra de Granada (1482-1492) com un fet de naturalesa i abast exclusivament hispànics. No obstant això, en les últimes dècades s'han revisat aquests postulats, fins a culminar en una revisió radical, abordant-se sota un nou enfocament, dins d'un marc més ampli i complex. D'una banda, les Guerres de Granada -en plural- com a manifestació ibèrica del que a Europa s'ha denominat «creuades tardanes». D'una altra, el reordenament geopolític de la Mediterrània, com un tauler d'escacs, en el qual l'Islam avançava a Llevant i retrocedia a Occident.

A "Ecos contrastados de la guerra de Granada: difusión y seguimiento desigual en los contextos ibérico y mediterráneo" la Dra. Salicrú aprofita un fet històric transcendent com és la guerra de Granada per analitzar com aquest esdeveniment va repercutir en la transmissió de la informació en la societat i el context històric del moment i en l'imaginari europeu. Així, s'analitzen les formes de difusió de la informació, seguint les fonts diplomàtiques, resseguint les notificacions oficials, els sumaris divulgatius, els nodes de transmissió i les formes de difusió propagandística de les victòries. Ni a la Península Ibèrica ni a l'Europa mediterrània més propera el ressò de la guerra va ser uniforme. S'analitza també l'ús simbòlic que es va fer de la guerra o de les relacions amb l'Islam. Probablement, una Roma que estava eminentment preocupada pel veritable ressò d'un altre Islam mediterrani (l'amenaça i l'avanç turc-otomà) va magnificar la caiguda de Granada.

_____________

Referència bibliogràfica:

La Guerra de Granada en su contexto internacional / Daniel Baloup, Raúl González Arévalo (dir.).  Tolouse, Méridiennes, 2017. 344 p. ; 24 cm. ISBN 978-2-8107-0460-6