Antonio Ezquerro: "Cervantes y la Música en la España del siglo XVII: Teoría y Práctica"

CAT - ESP

Acaba de publicar-se "Miradas al patrimonio musical universitario: solfas, letras, figuras y artilugios" coordinat per Gustavo Mauleón Rodríguez i editat per la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, a Mèxic. L'investigador i musicòleg de la Institució Milà i Fontanals, Dr. Antonio Ezquerro Esteban és l'autor d'un dels capítols: "Cervantes y la Música en la España del siglo XVII: Teoría y Práctica".

Aquest llibre és el producte del treball d'importants investigadors mexicans i també internacionals, que té el seu origen en la restauració d'alguns dels impresos musicals més importants conservats a la BUAP, els quals van ser presentats en diverses exposicions de llibres, documents i instruments a partir de diferents temàtiques, amb excel·lent acollida per part d'universitaris i públic en general, i han estat objecte dels estudis i comentaris d'aquest llibre.

A "Cervantes y la Música en la España del siglo XVII: Teoría y Práctica", Antonio Ezquerro fa un repàs de l'ambient i la producció musical d'una època i un context geogràfic i històric, el context en el qual es va moure Miguel de Cervantes durant els anys finals del segle XVI i principis del XVII. I ho fa com a punt de partida, des de la ciutat natal de l'escriptor, Alcalà d'Henares, considerada en aquell moment un focus de saber, on les idees proposades per l'humanisme es difonien sense cap entrebanc. La ciutat, però, no era sinó el reflex de l'ambient general que es respirava en tot l'espai administrat per la corona. Això va tenir també una influència destacada en la creació i els estudis musicals, exemplificats en les obres d'autors rellevants com Pedro Cerone, Andrés de Monserrate, Juan Arañés Sallén, Correa de Arauxo, Andrés Lorente y Tomás o fray Antonio Martín y Coll.


Referència bibliogràfica:

Miradas al patrimonio musical universitario: solfas, letras, figuras y artilugios / Gustavo Mauleón Rodríguez (coord.). Puebla : Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, 2017. 156 p. ISBN 978-607-525-430-2.