"In the Footsteps of Spanish Colonialism in Morocco and Equatorial Guinea"

CAT - ESP

Acaba d'aparèixer una nova edició en llengua anglesa d'una publicació de la qual la Dra. Yolanda Aixelà Cabré, de la Institució Milà i Fontanals (CSIC), és l'editora: "In the Footsteps of Spanish Colonialism in Morocco and Equatorial Guinea: The Handling of Cultural Diversity and the Socio-Political Influence of Transnational Migration". La primera edició d'aquest llibre es va publicar per l'editorial CSIC el 2015 amb el títol "Tras las huellas del colonialismo español en Marruecos y Guinea Ecuatorial".

El volum intenta aclarir fins a quin punt la colonització espanyola és responsable de la gestió actual de la diversitat cultural al Marroc i a Guinea Equatorial. La manca d'una adequada gestió de la diversitat cultural a aquests països s'ha relacionat sovint amb el segell distintiu del colonialisme. Sembla deduir-se que la colonització espanyola va tenir una determinada incidència en la formació d'un estat guineà amb un predomini cultural fang, mentre que en el cas marroquí l'actuació espanyola no va ser tan important com la francesa en la formació d'un estat proàrab, que va marginar la cultura amazigh.

A més de l'edició del llibre, la Dra. Aixelà és també la responsable del capítol introductori i d'un altre dels capítols: "Imazighen and Arabs in the Spanish Protectorate. A Review of the Construction of the Contemporary Moroccan Nation". Al volum també hi participen altres destacats investigadors com la Dra. Araceli González Vázquez (IMF-CSIC), Ana Lúcia Sá (ISCTE-IUL), Axel Fleisch (Goethe-University Frankfurt), Jordi Moreras (URV), Gustau Nerín (CEAH), Catalina Iliescu (UA) Rita Bosaho (UA) o Nuria Fernández (UNED). González Vázquez, a "Ghomara and Senhaja de Sraïr: Berbers at the Margins of History, or Berbers at the Margins of the Berbers? Colonial and Post-Colonial Discourse and Micropolitics" presenta una investigació sobre la diversitat lingüística berber, especialment les variants dialectals dels Ghomara i els Senhaja de Sraïr, al nord del Marroc, dues zones bilingües en què conviu població arabòfona i berberófona, localitzada majoritàriament en el camp. Després d'un procés de progressiva arabització, l'autora qüestiona les polítiques colonials i postcolonials en aquest àmbit.

 

Referència bibliogràfica:

Yolanda Aixelà Cabré (ed.). In the Footsteps of Spanish Colonialism in Morocco and Equatorial Guinea: The Handling of Cultural Diversity and the Socio-Political Influence of Transnational Migration. Zurich: Lit Verlag, 2018. (African Studies / Afrikanische Studien, 59). 328 p. ISBN 364391010X, 9783643910103.