"Des esclaves pour servir ou pour travailler?: L’utilisation de la main-d’œuvre servile dans les villes du sud de l’Europe occidentale (XIVe-XVe siècle)"

 

La recent publicació del volum "Artisanat et métiers en Méditerranée médiévale et moderne" per l'editorial Presses Universitaires de Provence ha estat pensada com un espai de trobada i reflexió on confrontar punts de vista d'historiadors, arqueòlegs i historiadors de l'art sobre el món de l'artesanat, considerant diversos aspectes, des de les dues ribes de la Mediterrània, i durant un llarg període de temps que va des de l'Edat Mitjana fins al segle XIX.

Els Drs. Ivan Armenteros i Roser Salicrú de la IMF són els autors d'un dels treballs inclosos al llibre: "Des esclaves pour servir ou pour travailler?: L’utilisation de la main-d’œuvre servile dans les villes du sud de l’Europe occidentale (XIVe-XVe siècle)". Prenent com a observatori privilegiat les ciutats del sud d'Europa occidental i, més concretament, la costa ibèrica de la Corona d'Aragó, un espai on l'esclavitud era un fenomen creixent a partir de mitjan segle XIV, aquest treball examina, des d'una perspectiva socioeconòmica, l'ocupació de la força laboral a les ciutats cristianes de la conca de la Mediterrània occidental a finals de l'Edat Mitjana. Els autors es recolzen especialment en les ordenances municipals que regulaven les activitats productives i els registres comptables salarials. Aquestes fonts ofereixen una perspectiva diferent, bastant més rica i dinàmica que no pas els registres notarials, els quals tendeixen a ocultar el funcionament d'un mercat laboral basat sovint en la contractació verbal i no escrita de tota mena de treballadors, siguin aquests temporals o no, lliures o esclaus.

______________

Referència bibliogràfica:

Armenteros-Martinez, Ivan; Salicrú Lluch, Roser. Des esclaves pour servir ou pour travailler?: L’utilisation de la main-d’œuvre servile dans les villes du sud de l’Europe occidentale (XIVe-XVe siècle). A: Burri, Sylvain; Mohamed Ouerfelli (dirs.). Artisanat et métiers en Méditerranée médiévale et moderne. Aix-en-Provence: Presses Universitaires de Provence, 2018, p. 263-299. ISBN 979-10-320-0164-6.