"Trabajar en la ciudad medieval europea"

 

El volum publicat per l'Instituto de Estudios Riojanos, dins de la col·lecció "Ciencias históricas", "Trabajar en la ciudad medieval europea", recull els treballs presentats en els "XIII Encuentros Internacionales del Medievo en Nájera", on s'analitza des de diferents aspectes el concepte del treball a l'Edat Mitjana, fixant-se en el canvi de mentalitat que es va produir a les ciutats europees, on va passar de ser considerat un càstig a font de productivitat i de millora de la qualitat de vida. A les ciutats es va produir la gran especialització del treball per tal de satisfer les exigències tècniques, el desenvolupament de la indústria, especialment la relacionada amb els teixits, així com un desenvolupament organitzatiu sense parangó que van comportar canvis en els temps del treball, la mobilitat dels treballadors, les protestes laborals, les reivindicacions salarials, les peticions de representació política dels treballadors, el desenvolupament de les confraries d'ofici, i la dona es va incorporar al món laboral. Aquests i altres temes al voltant del treball a la ciutat medieval europea són objecte d'estudi en la present monografia.

Laura Miquel Milian i Pol Junyent Molins, tots dos contractats predoctorals a la IMF, són els autors de dues de les contribucions incloses al volum.

En el capítol "Controlar los salarios públicos en tiempos de crisis: las retribuciones municipales en la Barcelona del siglo XV" Laura Miquel analitza la regulació dels salaris que cobraven aquelles persones que treballaven per al municipi de Barcelona durant el segle XV. L'estudi s'ha dut a terme a partir de l'anàlisi d'algunes de les sèries documentals conservades a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, com els llibres de "clavaria" i les "Deliberacions".

En el capítol "'Als calafats e mestres d'axe e altres qui obrat e lavorat han'. La construcción de la galera real de Alfonso el Magnánimo en 1431" Pol Junyent intenta reconstruir en ordre seqüencial les diferents operacions que es van dur a terme en la construcció de la galera reial d'Alfons el Magnànim construïda a les drassanes de Barcelona entre juny i agost de 1431. La galera real va ser la capitana de l'armada organitzada per aquest monarca entre els anys 1430 i 1432, exemple de l'extraordinari esforç militar dut a terme per la monarquia, previ a la conquesta de Nàpols.

_________

Referència bibliogràfica:

Solórzano Telechea, Jesús Ángel; Sousa Melo, Arnaldo (coords.). Trabajar en la ciudad medieval europea. 1ª ed. 486 p. Logroño : Instituto de Estudios Riojanos, 2018. (Ciencias históricas; 37). ISBN: 978-84-9960-115-1.