"L'identité culturelle et sociale des esclaves avant leur affranchissement (Barcelone, XVe-XVIe siècle)"

 

"Sortir de l'esclavage: Europe du Sud et Amériques (XIVe-XIXe siècle)" és un nova publicació basada en les ponències que van tenir lloc al Col·loqui de Burdeus «Affranchis et descendants d'affranchis dans le monde atlantique (Europe, Afrique et Amériques) du XVe au XIXe siecle: statuts juridiques, insertions sociales et identités culturelles». El llibre s'ocupa d'analitzar les situacions singulars o excepcionals que es van dur a terme en el si d'una societat d'esclaus o esclavista. Des d'una perspectiva comparativa, aquest llibre examina la ruta seguida per aquests alliberats entre el segle XIV i principis del segle XIX, i ho fa fixant-se en un espai que abasta des de la Mediterrània a l'Atlàntic, des de la península lbèrica medieval al Carib, i fins a l'Europa moderna.

El Dr. Iván Armenteros Martínez, de la IMF, és l'autor del segon capítol, "L'identité culturelle et sociale des esclaves avant leur affranchissement (Barcelone, XVe-XVIe siècle)", on s'analitza el comerç d'esclaus interregional, a partir de mitjan segle XV, al final de l'Edat Mitjana, el qual es veié immers en una reestructuració general dels mercats de la Mediterrània occidental, especialment de Barcelona, que va tenir un paper molt actiu. Aquesta reestructuració es va basar en un nou tipus d'esclavitud que formava part d'un concepte que volia ser el paradigma de l'esclavitud transatlàntica en temps moderns: el color. La progressiva expansió de l'Imperi Otomà i el moviment de les rutes comercials marítimes des del mar Negre a les costes orientals de la Mediterrània, així com el sorgiment a partir de 1441, del primer tràfic negrer van comportar l'arribada d'un nou tipus d'esclaus en els principals mercats ibèrics: els subsaharians no islamitzats.

________________

Referència bibliogràfica:

Armenteros Martínez, Iván. L'identité culturelle et sociale des esclaves avant leur affranchissement (Barcelone, XVe-XVIe siècle. A: Sortir de l'esclavage: Europe du Sud et Amériques (XIVe-XIXe siècle). Paris: Éditions Karthala; CIRESC, 2018, p. 59-78.  ISBN: 978-2-8111-1990-4.