Encara no fa un any tenia lloc la presentació del primer volum del llibre "Mirando a la muerte: Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular" coordinat pels investigadors Juan F. Gibaja (IMF), Millán Mozota (IMF), M. Eulàlia Subirà, Araceli Martín i Jordi Roig. Ara, acaba de publicar-se, dins de la Col·lecció Akademos, el segon volum, on es recullen diferents treballs relacionats amb contextos sepulcrals documentats en diverses comarques catalanes; Moianès, Bages, Vallès Oriental i Occidental, Barcelonès i Maresme. Vint-i-sis investigadors han participat en la seva redacció, on s'analitzen des de necròpolis importants, amb un nombre considerable d'inhumacions, fins a enterraments aïllats o sepultures col·lectives com les trobades en coves. Entre les necròpolis destaca la de Camí de Can grau, la seva excel·lent conservació de la qual va permetre conèixer molt millor les estructures arquitectòniques de les tombes d'aquest període.
Entre els treballs que es recullen al volum es troben alguns, l'autoria dels quals correspon a investigadors de la Institució Milà i Fontanals:
- "La necròpolis del Pla del Riu de Les Macetes (Manresa, Barcelona)", de Juan F. Gibaja, Lluís Guerrerero, Patricia Martín, Xavier Oms, Millán Mozota, Maria Eulàlia Subirà, Diego López-Onaindia, Mónica Oliva i Xavier Terradas, on es fa una descripció dels enterraments i dels materials documentats, i s'estudia aquesta necròpolis en el marc dels contextos funeraris d'aquest període i s'exposen els resultats del treball realitzat.
- "La Cova dels Lladres (Vacarisses, Barcelona)" de Ramón Ten, Jaume Morera, Juan F. Gibaja, Xavier Oms i Manuel Edo, on es recullen els diversos treballs realitzats al voltant d'aquest registre arqueològic, un dels referents obligats al parlar de les pràctiques funeràries neolítiques del norest de la península Ibèrica.
|