"1.200.000 a.c.: Atapuerca y el nuevo inicio de la historia de España"

 

"1.200.000 a.c.: Atapuerca y el nuevo inicio de la historia de España" de l'investigador de la IMF Oliver Hochadel, és el títol del primer capítol amb el qual comença el llibre "Historia Mundial de España".

Ara fa tot just unes setmanes ens fèiem ressò de la recent publicació, a través d'Edicions 62, de la "Història Mundial de Catalunya", una obra dirigida i coordinada pel catedràtic de la UAB Borja de Riquer, en la qual participava també el Dr. Oliver Hochadel, a més d'altres investigadors de la IMF. Amb aquell llibre s'estrenava al nostre país una nova manera de publicar i explicar la història, en la qual més d'un centenar d'experts relataven més de 120 episodis significatius del passat, posant l’èmfasi en les connexions i les influències amb l’exterior.

La nova publicació, "Historia Mundial de España", editada per Destino i coordinada i dirigida pel Dr. Xose M. Nuñez Seixas, recull també més de 120 episodis redactats per uns 100 especialistes, que presenten el relat de la història, i ens narren cada episodi com si es tractés d'una aventura, descobrint detalls poc coneguts, i incidint en una mirada global. Perquè el destí d'un país no pot ser explicat separadament del món del qual forma part. Aquesta nova tendència historiogràfica internacional es basa en les interrelacions per explicar la història d'un país a través de fets mundials, en lloc dels esdeveniments particulars o idiosincràtics, tal com en la Histoire mondiale de la France, de Patrick Boucheron, o en la Storia mondiale dell'Italia, d'Andrea Giradina. Aquest llibre revisa la història d'Espanya, o de les Espanyes, amb una nova mirada, que ens porta pels llocs més singulars de la memòria d'una comunitat i que ressalta les seves connexions i relacions amb la història universal.

A "1.200.000 a.c.: Atapuerca y el nuevo inicio de la historia de España", el Dr. Oliver Hochadel ens presenta com el projecte paleoantropològic i arqueològic d'Atapuerca es pot descriure com una indústria de la popularització científica, i com l'esforç divulgatiu dels investigadors ha convertit la serra d'Atapuerca en la nova bressol de la història d'Espanya, en un procés que, com en altres llocs, mostra la interconnexió discursiva entre passat imaginat i present de les nacions.