"Speculum medicine", volum XIII de la col·lecció "Arnaldi de Villanova Opera Medica Omnia"

 

Acaba de publicar-se el volum XIII, que fa el número setzè dels volums publicats dins la col·lecció Arnaldi de Villanova Opera Medica Omnia (AVOMO). El nou volum, dedicat a l’Speculum medicine, ha estat a cura de Michael R. McVaugh (University of North Carolina at Chapel Hill). Aquesta obra forma part d'un projecte editorial internacional de llarg alè en el qual participa la Institució Milà i Fontanals. El seu objectiu és l’edició i estudi de tota l'obra mèdica del metge i filòsof català Arnau de Vilanova (c.1240-1311), qui representa un dels moments culminants de la medicina europea medieval.

El projecte AVOMO ofereix als estudiosos interessats en el pensament medieval, la col·lecció completa dels seus escrits mèdics, cada un d'ells presentat en una edició crítica i precedit d'un rigorós estudi introductori que el situa en el seu context històric i intel·lectual. Així, cada volum s'acompanya de tres índexs (Index nominum, Index verborum i Index codicum) que amplien el nostre coneixement de la terminologia científica en la baixa edat mitjana.

Al projecte AVOMO, plantejat inicialment el 1974 pel Dr. Luis García Ballester (1936-2000) des de la seva càtedra de la Universitat de Granada, el 1975 es van sumar els Professors Juan A. Paniagua (Universidad de Navarra) i Michael R. McVaugh (University of North Carolina at Chapel Hill) editor del primer volum publicat (1975). Tots tres van dirigir la série fins a l'any 2000 i es van publicar 11 volums. Actualment, els editors de la col·lecció són Michael R. McVaugh, Fernando Salmón (Universitat de Cantàbria), Sebastià Giralt (Universitat Autònoma de Barcelona) i Jon Arrizabalaga (IMF-CSIC). Més enllà de l'aliança entre historiadors de la medicina i filòlegs llatins que va servir de base inicial, al projecte s'hi han sumat amb el temps especialistes provinents de l'arabisme, l’hebraisme i la filologia catalana. A més, l'ambició intel·lectual del projecte va exigir la incorporació d'especialistes en història de la medicina i de la ciència medieval de tot el món.

L'edició de l’Speculum medicine, l'obra més ambiciosa d'Arnau de Vilanova, ha representat un repte particularment complex. Es tracta d'un tractat que duplica en contingut el de qualsevol altra de les obres del metge medieval, i que a més abraça tota la medicina. A diferència de l'edició d'altres obres, l'edició d'aquesta obra ha estat basada en les lliçons d'alguns dels millors manuscrits, seleccionats després de la col·lació d'una mostra de passatges de tota l'obra, i precedida, com de costum, d’un estudi introductori on s'explica la història i el contingut del text.

_____________

Referència bibliogràfica:

Arnau de Vilanova ; McVaugh, Michael R. (ed.).  Speculum medicine, Barcelona: Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2018. (Arnaldi de Villanova opera medica omnia ; 13). 448 p., 24 cm. ISBN: 978-84-1303-042-5.